2018. július 21., szombat

Riley Sager - Három ​lány - Edina kritikája

Szép napot mindenkinek! Ma egy olyan könyvről olvashattok a blogon, ami talán életem egyik legfurcsább olvasmányának mondható. Riley Sager igazán nagyszerűen szövi a szálakat a Három lány című könyvében. Az utolsó oldalak számomra kicsit meglepőek voltak. Ez olyan érzés, hogy igen, ő a tettes, de aztán mégse, de lehet, hogy mégis, közben jön egy második, de ki tudja, mit tartogat a harmadik. Ilyen átverés még nem ért engem. Vágjunk is bele a három lány életébe, akiket összeköt a tragédia.

Alapadatok a könyvről:
Írta:  Riley Sager
Címe: Három ​lány
Kiadta:  Lettero
Mikor?: 2017
Hány oldal?: 408
Fülszöveg: Először ​hárman voltak. A sajtó elnevezte őket Túlélő Lányoknak. Quincy, Sam és Lisa – a három lány olyan csapatba tartozott, amelynek senki sem szeretett volna a tagja lenni. Ők voltak az egyetlen túlélői három, egymástól független tömegmészárlásnak.
Aztán ketten lesznek. Amikor Lisa rejtélyes körülmények között meghal, Sam pedig váratlanul felbukkan Quincy lakásán, fordul a kocka. Quincy hamar rájön: igazából semmit sem tud a másik két Túlélő Lányról. Miért kereshette őt Lisa a halála előtt? És mit akar tőle valójában Sam?
Csak egy marad? Quincy egyre biztosabb benne: ő lesz a következő áldozat.
„Igazán nagyszerű thriller. Ha tetszett a Holtodiglan, ezt is élvezni fogod.” STEPHEN KING
A nemzetközi könyvpiacon hatalmas visszhangot váltott ki 2016 telén Riley Sager szenzációs, debütáló kézirata. Szinte egyidőben lecsapott rá 22 kiadó. Még Stephen King, a thriller-király is csodálattal adózott neki. Márpedig ő nem szokta pazarolni a dicséreteit. Ha érdekel, ki képes olyan lebilincselően írni, hogy mindenkit kiráz tőle a hideg, aki elolvassa, akkor ez a te könyved.

„Nem tudsz változtatni azon, ami történt. Csak azt tudod irányítani, hogyan dolgozod fel.“

A történet egyszerre két síkon fut, az egyik a jelenben Quincy mindennapjait írja le. A fejezetek között olvashatunk az Erdei lakban történtekről, ugyanis ez a könyv alapja. Quincy úgy gondolja, hogy már egy átlagos életet él férjével Jeffel. A sütés az élete, mióta egy tömegmészárlás szemtanúja volt. Vezet egy cuki kis blogot, receptekkel és süteményekkel lepi el követőit. De valahogy az élete mégsem hétköznapi, nem tudja kitörölni az Erdei Lakban történteket. Ő az egyetlen TÚLÉLŐ LÁNY, ezzel a tudattal ébred minden reggel. Az újságíróktól kapta ezt a nevet, viszont nagyon utálja. Egy egyszerű szürke kisegér szeretne lenni, próbál érte mindent megtenni.  De kin nem hagynának nyomot ilyen megrázó események? Ezt nem lehet csak úgy egyszerűen kitörölni.

„A cikk zöme a szörnyűségekkel foglalkozik, amelyeket Lisa azon a réges-régi éjszakán átélt. Mintha az élete többi pillanata nem is számítana.“

Na, de mi van a másik két szereplővel, Lisával és Sammel. Lisa, egy üzenetet hagy Quincynek, viszont ezt már túl későn olvassa el. Nagyon kedves lélek volt, próbált segíteni az olyan lányokon, akiket hozzájuk hasonló trauma ért. Ezért is nehéz elfogadni a halálát. Mint a könyv elején kiderül, Lisa öngyilkos lesz, vagy mégsem? Ki tehet valójában arról, hogy ő már nem tartozik a Túlélő lányok sorába?

Egy napsütötte délután megjelenik Samantha és belemászik Quincy életébe. Rossz hatással van rá, próbálja befolyásolni és rákényszeríteni, hogy emlékezzen vissza mindenre, ami az Erdei Lakban történt azon az éjszakán. Vajon Samantha és Tina miért lépett Quincy életébe?
A könyv cselekménye pörgős, gyorsan olvasható a rövidebb fejezetek miatt. Sokszor gondolkodásra késztet és neked kell összefűzni a szálakat. Ez aztán nem az a regény, amiben minden világos, mint a nap. Inkább egy viharos éjszakához tudnám hasonlítani. Történik valami, aztán darabokra hullik, úgy gondolod, hogy igen végre rájöttem mi folyik itt, aztán az egész csak félrevezetés. A kíváncsiság hajtott engem is előre, aztán megkaptam amit akartam. Rendkívül izgalmas, fordulatos pszichothriller.  Remélem felkeltettem az érdeklődéseteket.
Még egyszer szeretném megköszönni a Lettero kiadónak, hogy lehetővé tette számunkra a könyv elolvasását. Itt megvásárolhatjátok ti is: katt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése