2018. július 18., szerda

Patik László - Anna, ​édes - Edina kritikája

Szép napot minden olvasónknak! Ma egy olyan könyvről írok nektek értékelést, ami magyar szerző tollából ered. Köszönjük Patik Lászlónak, hogy lehetőséget adott a regénye elolvasására.

Alapadatok a könyvről:
Írta:  Patik László
Címe: Anna, ​édes
Kiadta:  Athenaeum
Mikor?: 2018
Hány oldal?: 240
Fülszöveg: Anna ​csak élni szeretné az életét. Arról nem tehet, hogy beleszeret egy nála harminc évvel idősebb férfiba. Legalább lenne gazdag! A mama persze tudja, mitől döglik a légy. Lánya már rég magazinok címlapján viríthatna, jómódú pasikkal flörtölhetne, és ehhez természetesen az ő tanácsait kérhetné ki. A fitt ötvenes hölgy saját kispolgári miliőjében a legnagyobb úriasszony. Különlegeseket főz, és érdekes módon egyengeti lánya karrierjét. Így aztán a család kapcsolatba kerül felsőbb körökkel, majd belekeveredik egy kis hamisítási ügyletbe. Mindezt végigkíséri Márta néni, aki egy érintés alapján tudja, kinek mennyi az adótartozása, és ki ül majd kinek a bűnéért. Anna egy igen jól sikerült kalandja után titokban világsztár lesz, a papája egy másik véletlen folytán magas pozícióba kerül. Aztán hirtelen mindenkinek fenekestül felfordul az élete.
Patik László nagyon is aktuális őrült meséje pillanatról pillanatra más és más szituációba sodorja az olvasót. Mintha egy szürreális, tragikomikus magyar rémálom kellős közepébe csöppentünk volna: szorongunk, miközben folyamatosan röhögünk magunkon, a kisszerűségünkön, és azon, hogy nálunk ez az egész nem is annyira abszurd.

Az Anna, édes című könyv egy nagyon meghatározó szerepet tölt be az olvasmánylistámon. Sokkal másabb számomra ez a történet, mint az eddigiek. Nagyon valóságszaga van, úgy gondolom, hogy jól rámutat a politikai dolgokra és arra is, hogy milyen egyszerű befolyásolni minket, embereket. Naivak vagyunk, bármit elhiszünk és akár az orrunknál fogva is vezethetnek, néha nem vesszük észre. Arra gondolunk, hogy a saját szülőanyánk csak jót akarhat nekünk, miközben elnyom és manipulál észrevehetetlen módon. Szerintem ezt a regény egy görbe tükröt tart elénk az olvasás alatt.

„Anyu szerint a válás szinte az egyetlen területe az életnek, köszönhetően a bírói pálya elnőiesedésének –, ahol gyorsan, legálisan meggazdagodhat egy nő, a törvények mellettünk állnak…“

Bartus Anna gimnazista, de nincs igazán jó kapcsolatban a matekkal, ezért édesapja úgy dönt, hogy megkéri az iskola igazgatóját, szánjon lánya korrepetálására pár órát. Minden hétköznap este Anna ellátogat a diri lakására. Mi más is következne ebből, ha nem szerelem. Az érettségi után máris oltár elé állnak, mivel édesanyja úgy gondolja egy ilyen csodás lehetőséget, mint Kristóf nem lehet elszalasztani.


Úgy hozza az élet, hogy új munkahelye lesz, Anna belecsöppen a politikai életbe. Itt kezdődik a nyers politika bemutatása. E közben főhősnőnk megismerkedik jövendőbeli férjével, Norberttel. A mamának is nagyon tetszik, mivel Anna szép és fiatal ezért jó ötlet, hogy egy vele egykorú tehetséges, gazdag férfire cseréli a régit. Beteljesült az édesanyja álma is, egy nagy esküvő és a híres vő, aki okos fiatalember így segít feljebb juttatni Anna családját.


Anna úgy gondolja, hogy most már megtalálta az igazit és számára ilyen a normális élet. Sodródik  az árral, eltűri, hogy mások elképzelései szerint élje az életét. Viszont ez nem marad sokáig így. Minden kapcsolatba jönnek problémák. Mint mindig megint közbelép a mama és ő majd mindent megold.
Olyan váratlan fordulatok jönnek a vége felé, hogy nem hittem a szememnek. Lesz még itt börtön, verekedés, kórház, temetés, bíróság….. De, hogy ezek a dolgok miért és hogyan kerülnek szóba nektek kell kideríteni.

„Anyu szerint emberismereti kérdésekben nyugodtan Márta nénire bízhatom magam.“

Kihagyhatatlan, úgyhogy muszáj megemlítenem Márta nénit, a szomszédasszonyt, aki mindenbe bele üti az orrát. Olyan képességei vannak, hogy még a legjobb FBI ügynököket is lekörözi. Elég valakire ránéznie vagy megérintenie és már tudja is, milyen adócsalást követett vagy fog elkövetni, rács mögé kerül-e vagy sem.
Nagyon reális és elgondolkodtató regény. És még mai napig van érdekházasság? Ez a könyv bebizonyítja, hogy igen. Lehet, hogy Anna nem is érdekből megy hozzá valakihez, de a szüleinek csak az számít.
Ahogy így utólag gondolkodtam rájöttem, hogy a körülöttem lévő emberek és én is néha elkövetek olyan hibákat, mint Anna. Teljesen hétköznapi, városi emberek mégis meghökkentő, mire képesek a vagyonért és a ranglétrán való feljebb jutásért. Szerintem egy percig se gondolkodjatok azon, hogy elolvassátok e a regényt. Egyértelműen IGEEEEN!
A könyv megvásárolható: itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése