2018. július 3., kedd

Jodi Picoult - A ​tizedik kör - Renike kritikája

Sziasztok! Jodi Picoult nevét szerintem már sokan ismerhetitek. Neki köszönhetjük többek között a Törékeny, A nővérem húga és a Tizenkilenc perc könyveket, amik nekem a személyes nagy kedvenceim közé tartoznak. Számomra Picoult neve egyenlő a minőségi olvasási élménnyel. Kíváncsian vártam A tizedik kör megjelenését. Szerencsére most sem kellett csalódnom.

Alapadatok a könyvről:
Írta:  Jodi Picoult
Címe: A ​tizedik kör
Kiadta:  Athenaeum
Mikor?: 2018
Hány oldal?: 400
Fülszöveg: A ​lányod azt állítja: megerőszakolták.
Csakhogy a fiú, akit vádol: a saját szerelme.
MIT TESZEL?
Daniel Stone egyedüli fehér gyerekként nőtt fel egy amerikai eszkimó faluban, ahol anyja tanítónőként dolgozott, míg őt kiközösítették és gúnyolták. Nem hagyta magát: rosszabb lett minden rosszfiúnál, ivott, lopott és rabolt, amíg ki nem szabadult Alaszka vadonjából, hogy kövesse művészi ambícióit, beleszeretett egy lányba és családot alapított.
Tizenöt évvel később Daniel sikeres képregényrajzoló. Felesége Dante Isteni színjátékát tanítja a helyi egyetemen; lánya, Trixie pedig a szeme fénye.
Trixie nem tud apja sötét múltjáról – egészen addig, amíg egy randi rémálomba nem torkollik, és Daniel újra azon kapja magát, hogy meg kell küzdenie az indulattal, ami talán nemcsak őt emészti fel, de egész családját és a jövőjét is.
Jodi Picoult ebben a regényében erősebb hangot üt meg, mint valaha. Vajon elég-e az apa és lánya közötti elszakíthatatlan kötelék ahhoz, hogy a múlt hibáit végre elengedjük?


Jodi Picoult mesterien tud karaktereket alkotni. Aprólékosan odafigyel a szereplőire, így olyan realisztikusra sikerülnek, hogy elhiszem, ilyen emberek a valóságban is élhetnek. Így volt ez A tizedik körrel is. Adott egy átlagos, amerikai család, amelyben kívülről talán minden tökéletesnek tűnik, de belül más a helyzet. És ez az, amit Jodi annyira mesterein meg tud ragadni.


A könyv alaphelyzete nem egyszerű. A nemi erőszak azok közé a dolgok közé tartozik, amit ha meghall az ember, mindig elborzad. Főleg, ha olyan fiatal az áldozat, mint Trixie. Meg is értettem az apját, hogy mindent el akart követni, hogy a lányát védje. És ahogy fokozatosan derülnek ki a dolgok, egyre jobban járja meg minden szereplő a saját poklát. Semmi sem az, aminek elsőre látszik.
A fejezeteket Daniel képregényének részletei választják el egymástól. Már a Törékenyben is szerettem ezt a megoldást, ott különböző receptek voltak egyes fejezetek közé beszúrva. A képregények még élvezetesebbé tették az olvasást, segítenek jobban megérteni a történetet.


Csavarokban nem volt hiány A tizedik körben sem. Ha Jodi Picoult könyvet olvasok, mindegy egyes szóra aprólékosan oda kell figyelnem, mert később ez az apró szócska lehet a kulcsa az egész történetnek. Volt pár rész, amire nem számítottam. A vége felé már sejtettem, mi is történt valójában, és igazam is lett. Azért nem szeretnék többet elárulni róla, mert úgy az igazi a történet, ha mi magunk olvassuk és jövünk rá a dolgokra.
Külföldi kiadások borítói
A tizedik kört azoknak ajánlom, akik egy letehetetlen könyvre vágynak, nem sablonkarakterekkel és történettel. Ha még nem olvastál Joditól, itt az ideje elkezdeni. Hidd el, nem fogod megbánni.
A képek egy része a filmadaptációból való.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése