2017. június 2., péntek

Sarah J. Maas - Throne ​of Glass – Üvegtrón - Renike kritikája

Erről a könyvről már annyi jót hallottam, hogy meg kellett bizonyosodnom róla, hogy valóban olyan jó-e, mint amilyennek mondják. Állíthatom, igazak a híresztelések, az Üvegtrón egy nagyszerű könyv, az írónő pedig rendkívül tehetséges. Kezdjük az elején.

Alapadatok a könyvről:
Írta:  Sarah J. Maas
Címe: Throne ​of Glass – Üvegtrón
Kiadta:  Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Mikor?: 2013
Hány oldal?: 544
Fülszöveg: Az ​ismert világ leghíresebb orgyilkosa. Celaena Sardothien gyönyörű és halálos. A sors nagy dolgokat tartogat a lenyűgöző, ifjú nő számára.
Távolvég sötét, nyomorúsággal teli sóbányáinak mélyén egy megviselt,tizennyolc éves lány robotol a rabszolgák között. Életfogytiglanig tartó kényszermunkára ítélték. Hiába képezték ki a földrész legjobb orgyilkosai. Hiába lett a halálos mesterség leghíresebb művésze. Elkövetett egy végzetes hibát. Elfogták.
A kegyetlen börtönbe egy napon különös látogató érkezik. Az ifjú és felettébb jóképű Westfall kapitány meglepő ajánlatot tesz a rettegett orgyilkosnak. Szabad lehet, ha előtte végrehajt egy hihetetlenül vakmerő és elképesztően nehéz feladatot. Az ország koronahercege bajnokot akar küldeni az apja halálos versenyére. Csatasorba állnak a birodalom legtehetségesebb tolvajai és legkönyörtelenebb harcosai. A küzdelem tétje az életben maradás. Ha győz, Celaena visszanyeri a szabadságát. Függetlenül attól, hogy képes lesz-e megnyerni a kegyetlen versengést, megrázó felfedezés vár az ifjú hölgyre. Már csupán az a nagy kérdés, hogy meglágyulhat-e egy orgyilkos kőszíve.

Először is meg kell említenem, szeretem a fantasy könyveket, mert van abban valami csodálatos, ahogy egy teljesen más világot meg tudnak alkotni az írók, aminek megvannak a saját szabályai. De egy jól megalkotott világ semmi lenne egy erős főszereplő nélkül. Ebben a könyvben szerencsére minden adott, egy jól kitalált világ és egy erős női karakter, aki az egyik legkiemelkedőbqab az eddigi olvasmányaimból. Azt hihetnétek, hogy nem lehet szeretni őt, hiszen gyilkos, de ez ennél sokkal összetettebb. A könyvet olvasva rengeteg dologra rájövünk és nekem már a kezdetektől fogva szimpatikus volt a főszereplő.

"Miután Celaena Sardothien egy évet rabszolgaként töltött Távolvég sóbányáiban, már hozzászokott, hogy mindenhová vasra verve kísérik." (első mondat)

Celaena Sardothien egy orgyilkos, akinek mindenki félve ejti ki a nevét. Nem is csoda, hiszen fiatalkora ellenére a legveszélyesebb a "szakmájában". A történet elején Celaena Távolvégben rab, egy sóbányában dolgozik. Nehéz minden egyes ott töltött nap, de nem adja fel. Mint ahogy a fülszövegben is olvasható, Celaena-t meglátogatja  Chaol Westfall kapitány, aki ajánlatot tesz neki. AZ ajánlat lényege annyi, hogy szabadságot kaphatna, ha teljesíti a feladatot, amivel megbízzák. Meg kell nyernie egy párbajt, ahol hozzá hasonló "gazfickók" indulnak, és csak egy lehet a győztes, aki majd végül a király szolgálatában harcolhat a birodalom "érdekeiért". A lány természetesen elfogadja az ajánlatot. Így kerül Résvárba. a király udvarába, hogy ezen a párbajon részt vegyen, ahol a koronahercegnek, Dorian-nek lesz a bajnoka. A királyi udvarban csak nagyon kevesen tudják, hogy kicsoda is Celaena, így sokan csak álnéven ismerik. Celaena nagyon rossz állapotba került a sóbányában töltött időszak alatt, de a királyi udvarban végre felerősödhet. Az egész párbaj kisebb párbajok sorozata, az nyer, aki végül az utolsóban is felülkerekedik ellenfelén. Azt hihetnénk, hogy a könyvnek ennyi a lényege, hogy Celaena felkészül a párbajra, de nem, jóval több van itt annál.

Egy csodálatos rajongói alkotás.

Az egész könyvet körüllengi az a varázslatos és rejtélyes hangulat, ami miatt annyira szerettem olvasni. Most komolyan, képzeljetek már el egy üvegből készült palotát! Hát nem mesés? :D
Na és persze a romantikus részek. Meg kell mondjam, ilyesmi ritkán fordul elő velem olvasás közben, de itt mindkét "kiszemeltnek" szurkoltam. Nem akarom a nevüket leírni, aki olvasta, úgyis tudja kikről beszélek. Az, hogy egy mozdulatból kikövetkeztethető, hogy a másik mit érez lenyűgöző. Celaena egy átlagos lánynak mondható, azt leszámítva, hogy pár másodperc alatt képes lenne eltenni láb alól. Szeret olvasni, óriási könyvmoly, amiért már alapból nem lehet utálni, szereti a kutyákat és vannak érzései.

"– Sajnálatos módon az olvasás mostanára már kiment a divatból.
 – Semmi baj. Annál több jut nekem."

Ahogy haladunk a történetben, egyre jobban megismerjük a többi fontos szereplőt is, és persze egyre jönnek a bonyodalmak és olyan fordulatok, amikre nem számítottam. Szerintem aki ezt a könyvet elkezdi olvasni, nem fogja tudni letenni, annyi biztos. Ennél a könyvnél jön elő a "csak még egy fejezetet elolvasok", és a végén azon kapod magad, hogy kiolvastad az 540 oldalas könyvet két nap alatt. :D
Ez a rajz hozta meg igazán a kedvem a könyvhöz. A kedvenceim egy képen. :)

Kedvenc szereplőm Celaena, Chaol és Dorian volt, imádtam a jeleneteiket. A királyt nem zártam a szívembe, szerintem valami nagyon nem stimmel vele.
Tetszett a regény lezárása is, és kíváncsi vagyok a folytatásokra. Ajánlom azoknak, akik egy letehetetlen könyvre vágynak, vagy olvasási válságban küzdenek, mert az Üvegtrón garantáltan magába szippantja majd őket. Most már értem, miért dicséri mindenki az írónőt. Egyik kedvencem lett nekem is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése