2017. június 20., kedd

Király Márk - Harminc ​nappal a világvége előtt - Renike kritikája

Sziasztok! Ma egy fiatal magyar szerző könyvéről olvashattok bővebben, amit lehetőségem volt elolvasni, ezúttal is hatalmas köszönet érte a Művelt Nép Könyvkiadónak és az írónak.

Alapadatok a könyvről:

Írta:  Király Márk
Címe: Harminc ​nappal a világvége előtt
Kiadta:  Művelt Nép Könyvkiadó
Mikor?: 2017
Hány oldal?: 300
Fülszöveg: „Legjobban a nyári esték, és a hajnalig tartó szerelmek fognak hiányozni. Régen azt gondoltam felnőni lesz a legnehezebb, de a bejelentés mindent megváltoztatott. A világ összes tévécsatornája egyszerre közölte a hírt. A Föld egy hónapon belül összeütközik egy későn észlelt meteorittal. Az embereknek harminc napjuk maradt, hogy elszámoljanak az életükkel. Ez pont huszonkilenc és féllel több, mint amennyire valójában szükségük volt.”

Mielőtt még elkezdeném az egészet, tudni kell rólam, ahogyan már korábban is említettem a blogon, hogy van bennem egy kisebb (inkább óriási) fajta megszállás az apokaliptikus hangulatú könyvek, filmek, videojátékok vagy akármik iránt. Főként az olyan dolgok iránt, aminek az aszteroidákhoz is köze van. (Ez még gyerekkoromból maradt meg, amikor csillagász akartam lenni. :D)


A történet, mint már a címből is kiderül a világvége előtti harminc napot öleli fel. Egy későn felfedezett aszteroida tart a Föld felé, és már nem lehet tenni semmit, elkerülhetetlen az emberiség pusztulása. Főhősünk szemszögén keresztül tárul elénk a világvégi Budapest látványa, és nemcsak a fővárosé, de az egész világé. Mindenhol erről szólnak a hírek, a rádióadások világvégi dalokat játszanak. Az emberek kétségbeesnek, mert tudják, nem tudnak tenni semmit, egy hónap múlva mindenkinek itt a vég.

A könyv annyira életszagú, hogy teljesen beleéltem magam az eseményekbe, egy délelőtt kiolvastam, mert nem bírtam letenni. A legfélelmetesebb az egészben, hogy a könyvben leírt események akármikor megtörténhetnek a valóságban is. És ez nem rémítgetés. A NASA nem egyszer fedezett már fel kisbolygókat csupán pár nappal azelőtt, hogy megközelítették volna a Földünket. Igaz, ezek végül nem csapódtak be, de akár máshogy is történhetett volna. Ha egy nagyobb aszteroida közelítene felénk, elképzelhető lenne, vagy valamilyen oknál fogva későn vegyék észre. Vagy ha észre is veszik, ez nem olyan, mint a filmekben, hogy kilövünk rá rakétákat és meg van oldva. Ilyen a valóságban nincs. Ezért is tetszett a történet, mert hátborzongatóan valóságos és le a kalapot a fiatal írója előtt, hogy ilyen remekül bemutatta az emberiség utolsó napjait.

Nekem ez a kép annyira a könyvet juttatja eszembe
Főhősünk a barátai körében tölti a megmaradt napokat, azt teszik, amit szeretnének, isznak, mert már úgyis mindegy, drogoznak, mert már úgyis mindegy. És az egész emberiség hasonlóan gondolkodik. Minek fizetni az üzletben, ha már nincs értéke a pénznek? A társadalom szétesik, vannak olyan csoportok, akik közös öngyilkosságot követnek el, mert úgy hiszik, ez a megoldás.
Nagyon tetszettek a hírességek Twitter bejegyzései, amik tökéletesen elkapták az adott híresség személyiségét. Itt van például a kedvencem. (Aki ismeri a rendezőt és szereti is, mint jómagam, az érti a poént. Aki nem, az nézzen utána. :D)

"Quentin Tarantino @quentintarantino ápr. 19.
Életem fő műve, tizenkét perc kézikamera, csak
én és Samuel. Töltsd le itt: Link."

A vallás is megjelenik a könyvben, vannak, akik Istent hibáztatják, vannak, akik azt mondják, a világ megérdemli a pusztulást, mert az emberiség tehet minden rosszról, ami történik.
A legnehezebb talán azokat a részeket volt olvasni, amikor a szülők az utcát járták gyerekeikkel, a gyerekek gondtalanok voltak, mert nem értették, mi történik, de szüleik tudták, hogy ők már sosem fognak felnőni.

A másik borító is nagyon találó

Az utolsó oldalakra már kikészültem. Ilyen jól megírt befejezést érdemelt ez a könyv. Az utolsó mondatokat meg is könnyeztem egy kicsit.
Mindenkinek ajánlom, aki egy olyan könyvet akar olvasni, ami magába szippantja és pár órára teljesen elfelejti a külvilágot, mert addig képtelenség letenni, míg be nem fejezed.
Úgyhogy ha nem tudod, milyen könyvet is kellene olvasnod a nyáron, itt a megoldás. :)

Nem tudom elégszer megköszönni a kiadónak és az írónak, hogy elolvashattam a könyvet! Nagyszerű élményt kaptam.
Ha te is át szeretnéd élni az élményt, itt meg lehet rendelni a könyvet: Libri.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése