2017. április 29., szombat

Katja Millay - The ​Sea of Tranquility – Nyugalom tengere (Edina kritikája)


Helló mindenki! Végre lett egy kis időm,hogy tudjak kritikát írni. Ez lesz az első, de nagyon fogok igyekezni, hogy mindent jól megírjak nektek. Katja Millay - The ​Sea of Tranquility – Nyugalom tengeréről lesz szó.

Alapadatok a könyvről:Írta:  Katja Millay
Címe: The ​Sea of Tranquility – Nyugalom tengere
Kiadta:  Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Mikor?: 2014
Hány oldal?: 496
Fülszöveg: A ​két és fél évvel ezelőtti, kimondhatatlan tragédia óta Nastya Kashnikov csupán az árnyéka régi önmagának. Másik városba költözik, elhatározva, hogy titokban tartja sötét múltját, és senkit sem enged közel magához. Terve azonban kudarcot vall, amikor azon kapja magát, hogy megmagyarázhatatlanul vonzza az egyetlen személy, aki ugyanolyan elszigetelt, mint ő maga: Josh Bennett.
Josh története nem titok. Minden szerettét elveszítette, így tizenhét éves korára senkije sem maradt. Akinek a neve egyet jelent a halállal, azt mindenki igyekszik elkerülni. Nastya kivételével, akit nem riaszt el a fiú, sőt, előbb-utóbb élete minden területére bebocsátást nyer. Ám miközben a kettőjük közti tagadhatatlan vonzalom egyre erősödik, Joshban felmerül a kérdés, vajon megtudja-e valaha is Nastya titkát – és hogy egyáltalán meg akarja-e tudni.
A Nyugalom tengere gazdag, erőteljes és zseniálisan kidolgozott történet egy magányos fiúról, egy érzelmileg sérülékeny lányról és arról a csodáról, ha kapunk még egy esélyt.Ezt a könyvet már tavaly nyártól készültem elolvasni. Karácsonyra megleptem magam vele és 3 nap alatt kivégeztem, egyszerűen nem bírtam letenni. Mint sok más könyvet, ezt is Renike ajánlására olvastam. Nagyon sok jót mesélt róla, és, mint kiderült, fantasztikus, szívszorító és érzelmes történet. Már az első öt sor nagyon megfogott, ami így hangzik: 
 “ Gyűlölöm a bal kezemet. Gyűlölök ránézni. Gyűlölöm, hogy ráng,remeg, és arra emlékeztet, hogy elveszítettem önmagam. De ettől még ránézek, mert arra is emlékeztet, hogy meg fogom találni a fiút, aki mindent elvett tőlem. Meg fogom ölni a fiút, aki megölt engem. Végezni fogok vele, méghozzá a bal kezemmel. ” 
Az egyik főszereplő Nastya, aki 15 éves, szörnyű tragédia érte és egyszerűen megnémult. Mindenki próbál rajta segíteni a család, orvosok, de minden hiába. Két év után végül úgy dönt, hogy elköltözik nagynénjéhez Floridába. Próbál kiszabadulni a múlt árnyékából, de sajnos nem sikerül.
Legfontosabb fiú szereplő a Josh nevet viseli. Mint Nastya ő is Floridában él, elvesztette az egész családját, nagykorúsította magát és önállóan, teljes magányban él. Furcsa viselkedéséért senki nem ítéli el, mert tudják, mi történt. A két különc az iskolában találkozik és rögtön felfigyelnek egymásra. Kétszer találkoznak, majd egyik este Nastya futni indul és egy idegen helyre keveredik, ahol pont Josh háza található. Belebotlik, majd rájön, hogy a fiú éjszakánként bútorokat készít. Őt ez nyugtatja meg, Nastyát pedig a futás. Jól érzi magát a garázsban és egyre többször ül Josh munkapadján. Kezdenek egymásba fonódni, de nem a szerelem a legfontosabb számukra, és élvezik egymás társaságát. Van időnk megismerni a szereplőket, Nastya teljesen zárkózott, kihívó fekete ruhákat hord, belevaló kemény csaj. Számomra nagyon szimpatikus lány, tetszik, hogy így kibírja beszéd nélkül. Nekem biztos nem menne. 

A belső monológokból tudunk meg róla mindent. Lassan kiderül ki is ő igazán, milyen tragédia érte, milyen lesz a kapcsolatuk Josh-sal. Josh Nastya bizalmába tud férkőzni azzal,hogy nem erőszakos és nem túl kíváncsi. Mikor már nem jelenik meg este a lány, Joshnak hiányérzete van. Később megjelenik Drew, Josh barátja, aki az a tipikus nőcsábász, mindenkit szeretne ágyba vinni és utána elfelejteni a történteket. Nastyánál is bepróbálkozik, de ő nem adja be a derekát. A három fiatal nagyon összetart, sokat járnak Drew szüleihez ebédelni.

Az egyik kedvenc részem a sok közül még az, amikor Josh megkérdezi Nastyától, hol járt amikor meghalt, és erre boldogan azt feleli, hogy a garázsodban. Egyszóval két lelkileg sérült fiatal életével ismerkedhetünk meg.
A történet nagyon érdekes, szerintem ti is így fogjátok gondolni, ha belekezdetek az olvasásba. Személy szerint nem vagyok nagyon érzékeny, de sokszor pityeregtem. Mindenkinek ajánlom, az élmény garantált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése