2017. szeptember 6., szerda

Monica Hesse - A ​kék kabátos lány - Renike kritikája

Sziasztok! A mai értékelés egy olyan könyvről szól, ami a történelem egyik legsötétebb időszakában játszódik: a második világháború alatt. Mindannyian tudjuk, milyen sokan vesztették az életüket, láttuk a filmekben, olvastuk könyvekben, ez a történet mégis tudott újat mutatni ezen a téren. Köszönöm szépen, Tilos az Á Könyvek, hogy elolvashattam. Sosem fogom elfelejteni.

Alapadatok a könyvről:
Írta:  Monica Hesse
Címe: A ​kék kabátos lány
Kiadta: Tilos az Á Könyvek
Mikor?: 2017
Hány oldal?: 374
Fülszöveg: 1943 januárja, Amszterdam. Hanneke biciklivel járja a feketepiacot, és az ott szerzett áruval kereskedik. A háború borzalmai már elérték a várost, a lány elesett szerelmét gyászolja, mégis sikerül viszonylag kiegyensúlyozott életet biztosítania családjának. Egy napon azonban egy idős néni megkéri, hogy keressen meg egy eltűnt zsidó lányt. Ekkor alapjaiban változik meg Hanneke élete, és lassan sodródik bele az ellenállás szövetébe, hogy a náci rezsim ellen küzdjön.

Mielőtt még elkezdeném, meg kell említenem, hogy a borító a lehető legtökéletesebben átadja az egész könyv hangulatát. Szerepel rajta a főszereplőnk, Hanneke, és egy katona is, a háttérben pedig az amszterdami utcák. Mindemellett pedig kék színű. A legjobb választás.

Az első mondat

Hanneke egy fiatal, holland lány, aki nap, mint nap az utakat járja biciklijén, és a feketepiacon beszerzi, amit kérnek tőle a "megrendelői", mindemellett pedig egy temetkezési vállalatban is dolgozik. Az ő keresetéből él a családja. A lány a háborúban elvesztette a szerelmét, Bast, amit még a mai napig nem tudott feldolgozni, bár hogyan is lehetne egy ilyen szörnyűséget. A lány beletemetkezik a munkájába, napjai egyformán telnek, biciklire ül a beszerzett holmikkal, flörtöl az őrökkel, hogy véletlenül se bukjon le, és egyáltalán nem barátkozik az ügyfeleivel.


Aztán egy nap, a lány egyik idős ügyfele elárulja hatalmas titkát. Egy zsidó kislányt bújtatott a kamrájában, azonban a kislány eltűnt, és az idős néni Hanneke-t kéri meg, hogy találja meg a lányt. Hanneke persze hallani sem akar róla, hiszen ha valamilyen módon kiderülne, hogy részt vesz ilyesmiben, azonnal börtönbe zárnák, vagy még rosszabb: kivégeznék. Hiszen még rádiót sem lehetett szabadon hallgatni, mert azért is büntetés járt volna, nem még ha kiderül, hogy ilyesmiben segédkezne. De végül az utcán látott borzalmak, az idős néni szomorúsága, hogy neki már nem maradt más, csak a lány és az igazságtalanság miatt elvállalja az ügyet.


Innentől a könyvet már nem lehet nagyon letenni, mert az események csak úgy pörögnek. Hanneke nyomozni kezd a tizenöt éves lány, Mirjam után, és egyre jobban belefolyik az eltűnésébe. Lapról lapra jönnek az újabb nyomok, amikből próbáljuk megoldani a nagy rejtélyt, hová tűnhetett a lány.
Hanneke akaratlanul is belekerül az ellenállásba. Megismerjük a lány elvesztett szerelmének bátyját, Ollie-t és a baráti körét, akik bátorságának köszönhetően egyre közelebb és közelebb jutnak Mirjamhoz. Mindegyik szereplőt a szívembe zártam. A háború borzalmai mellett a fiatalok életében szerencsére jó dolgok is megtalálhatóak: a barátság és a szerelem.

A könyv végére már azt hisszük, mindent értünk és akkor jön egy hatalmas csavar. Az írónő olyan részletesen felépítette ezt a történetet, hogy bevallom, engem meglepett és egyáltalán nem számítottam erre a fordulatra.
Volt, hogy a leírtak láttán könnyes lett a szemem, és voltak olyan részek is, amiknél be kellett csuknom egy kicsit a könyvet, csak azért, hogy összeszedjem magam. Mert ez egy szörnyű kor, egy borzalmas időszak. A nép nem élhetett nyugodtan, mert a katonák mindenhol ott voltak, és akár a nyílt utcán is képesek voltak "rendet teremteni", ami alatt azt értjük, hogy gond nélkül megöltek bárkit, aki ellenszegült nekik.
De szerencsére voltak olyan részek is, amikor sikerült kijátszani a náci rezsimet, és ez azoknak a bátor fiataloknak köszönhető, akik az életüket is kockára tették csak azért, hogy segíthessenek.
Az egyik külföldi kiadás borítója
Az írónő hitelesen bemutatja, milyen volt az élet a náci megszállás alatt Amszterdamban. Minden elismerésem neki, amiért ilyen részletesen utánajárt a dolgoknak.
A regény lezárása nagyon tetszett, a helyére kerültek az apró darabkák, és megkaptuk a válaszokat. És Hanneke jellemfejlődése bámulatos volt. Már ezért megérte elolvasni.
Mindenkinek ajánlom, mert ez egy olyan történet, amit nem fogsz egy könnyen elfelejteni.
Köszönöm szépen, hogy elolvashattam.
A képeket/montázsokat én készítettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése