2017. szeptember 17., vasárnap

Jennifer Niven - Veled ​minden hely ragyogó - Edina kritikája

Sziasztok! Eljött az idő, hogy írjak újra egy kritikát. Sajnos most nagyon lassan haladok a könyv olvasással, mert a suli majdnem minden szabad időmet elveszi. Ma fejeztem be a Veled minden hely ragyogó című regényt, amit Jennifer Nivennek köszönhetünk és másod sorban külön köszönet a Maxim kiadónak, hogy lehetővé tette számunkra az elolvasását. Vágjunk bele a két lelkileg sérült kamasz történetébe.

Alapadatok a könyvről:
Írta:  Jennifer Niven
Címe: Veled ​minden hely ragyogó
Kiadta: Maxim
Mikor?: 2015
Hány oldal?: 430
Fülszöveg: Theodore Finchet elbűvöli az elmúlás. Már több módját is kipróbálta, hogy véget vessen az életének. Ám a világ jó és szép dolgai, legyenek azok bármilyen kicsik, minden egyes alkalommal megakadályozták ebben.
Violet Markey úgy él, hogy csak a jövőbe néz, számolja a napokat az érettségiig, és azt tervezi, hogy elhagyja a várost, ahol minden a nővére halálára emlékezteti. Egy hihetetlen véletlen megváltoztatja mindkettőjük életét. Amikor Finch és Violet az óratorony párkányán találkozik, még nem tudják, ki menti meg a másikat. Aztán egy iskolai projekten azt a feladatot kapják, hogy fedezzék fel saját államukban a „természet csodáit”, de Finch és Violet közösen egy sokkal fontosabb utazásra indulnak… Finch Violet mellett önmagára talál, és a lány megismeri néha kicsit furcsa, de vicces, nyitott, jókedvű oldalát. A fiú pedig eléri Violetnél, hogy már ne számolja a napokat az utazásig, és készen álljon egy új életre. De ahogy Violet világa egyre inkább kinyílik, Finché úgy zsugorodik.
A könyv meghódította a New York Times sikerlistáját.

„Úgy kell élnünk, hogy soha ne kelljen semmit se sajnálnunk. Könnyebb, ha az ember mindig helyesen cselekszik, így aztán később nem kell semmiért se bocsánatot kérnie.“

Theodore Finch akinek az ébrenlét jelenti az életet és azt, hogy még mindig itt van és létezik. Egy nap találkozik Violettel a suli melletti toronyban. “Ultraviola” ahogy hívja Finch elveszítette imádott nővérét, Eleanort egy autóbalesetben. Nagyon nehezen tudja feldolgozni a történteket ezért megy ő is a toronyba. Úgy érzik már nincs tovább, nem érdemes miért élni. Egymást igyekeznek megmenteni és ez vezet a közös barátságukhoz. Együtt kell kidolgozniuk egy iskolai projektet, bejárni egész Indianát, hogy majd be tudják mutatni az év végén. Felfedezik a természet szépségeit és egymás iránti érzéseiket is.
Nagyon nehéz erről a könyvről úgy írni, hogy ne áruljak el semmi olyat, ami spoiler lenne. Tragikusan gyönyörű történet.
Megismerhetjük mind a két főszereplő múltját és tényleg csodás emberek, akiknek segítségre van szükségük.

„Arra jövök rá, hogy nem az számít, mit hozol el magaddal, hanem, hogy mit hagysz ott magadból.“


Theorode bipoláris zavarban szenved, ezért látogatja minden héten az iskolai pszichológust. Családja elhanyagolja, az apja még régen elhagyta őket, és már más családot alapított. Finch és testvérei rendszeresen látogatják apjukat, de kiérezzük, hogy ezt undorral teszik a „hoppáré” miatt. Érzi, hogy valami nincs vele rendben, mindig volt valami terve, hogy leplezze az állapotát. Végtelenül impulzív, gyors gondolkodású, mindenre keresi a választ és próbálja elfogadni magát és az énjeit. Neki is egy támaszra van szüksége, olyan személyre aki megérti, elfogadja és szereti.
Violet egy teljesen más személyiség, önmagát okolja nővére halála miatt, mivel együtt voltak azon a szerencsétlen napon. Bánatban éli mindennapjait és szüleivel sem a legjobb a kapcsolata. Mikor megtudják, hogy együtt projekteznek Finchel, próbálják szobafogságra ítélni. Megpróbálják kirángatni az állandó depresszióból és lelkiismeret furdalásból, csak, hogy ez kinek sikerül egy nagy kérdés.

„Milyen borzalmas érzés, hogy nem tudunk segíteni azon, akit szeretünk.“


Összességében egy nagyon különleges, szívszaggató történet. Nem volt könnyű elolvasni. Számomra rámutatott arra, hogy nem szégyen segítséget kérni és beszélni a problémákról. Nincsenek szavak amikkel ki lehetne fejezni az érzéseimet amit most érzek. Szerintem ne gondolkodjatok azon, hogy elolvassátok-e vagy nem ezt a regényt, kötelező.

„A szavak ölni tudnak.“

Az írónő és Elle Fanning (Violet)
A könyvből a jövőben filmváltozat is készül, Violet szerepében pedig a tehetséges fiatal színésznő, Elle Fanning lesz látható.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése