2017. május 27., szombat

Nicola Yoon - Minden, ​minden (Renike kritikája)

Szép napot nektek! Ma egy olyan könyvről lesz szó, aminek a filmadaptációját most vetítik a moziban. A könyv elolvasása után kíváncsi vagyok a mozifilmre is. Vágjunk bele!

 Alapadatok a könyvről:

Írta:  Nicola Yoon
Címe: Minden, ​minden
Kiadta:  GABO
Mikor?: 2016
Hány oldal?: 336
Fülszöveg: Nagyon ​ritka, de nagyon híres betegségben szenvedek. Gyakorlatilag az egész világra allergiás vagyok. Sosem lépek ki a házból. Már tizenhét éve. Csak anyu és az ápolónőm, Carla van itt velem.
Aztán egy napon egy költöztető cég teherautója áll meg a szomszéd ház előtt. Kinézek az ablakomon, és akkor meglátom őt. Magas, vékony, és csak feketét visel – fekete a pólója, a nadrágja, az edzőcipője, sőt még a kötött sapkája is, ami alól egyáltalán nem lóg ki a haja. Észreveszi, hogy őt figyelem, és megakad rajtam a tekintete. Csak nézzük egymást. Olly a neve.
Lehet, hogy nem lehet megjósolni a jövőt, de azért ezt-azt mégis meg lehet. Például nagyjából biztos vagyok benne, hogy bele fogok szeretni Ollyba. És szinte biztos, hogy annak katasztrófa lesz a vége.

Nicola Yoon Jamaicán és Brooklynban, Long Islanden nőtt fel. Jelenleg Los Angelesben, Kaliforniában él a férjével, a kötet illusztrátorával, és a lányával, akiket őrülten szeret. A Minden, minden az első regénye.
David Yoon író és designer. Feleségével, Nicola Yoonnal Los Angelesben, Kaliforniában él. Történetekről beszélgetnek, és felolvasnak hároméves lányuknak, Pennynek. David illusztrálta a Minden, mindent.

Véleményem:

Elég rövid könyv, így gyorsan haladtam az olvasásával. Főhősünk, Maddy olyan betegségben szenved, hogy nem léphet ki a házból, mert ha ezt megtenné, azonnal megtámadnák szervezetét a fertőzések és belehalna. Így éli életét már tizennyolc éve. A házukban biztonságban van, mert légszűrőjük van és mindent fertőtlenítenek. Maddy az anyukájával él együtt. Apukája és bátyja életét vesztette, amikor Maddy még csak pár hónapos volt. Idejét társasjátékozással, neten keresztül történő tanulással és olvasással tölti. Rengeteg könyve van, imád olvasni. Maddy anyukája orvos, van egy ápolónőjük, Carla, aki segít neki a lánya kezelésében.


Maddynek ez elég, örül, hogy együtt van az anyukájával és elfogadta a betegségét. Ám egy napon beköltöznek a szomszédos házba és a szomszédfiú, Olly mindent megváltoztat.


Maddy és Olly ablakai szinte egymással szemben vannak. Elkezdenek levelezni az interneten keresztül. Olly nagyon rendes srác, Maddynek megtetszik. Főleg akkor, amikor Carlának segítségével titokban, hogy az anyukája ne tudja meg, beengedik a fiút a házba, ahol "élőben" is tudnak beszélgetni, igaz, tisztes távolságból, és nem érhetnek egymáshoz. És az érzés kölcsönös. Mindketten kezdenek egymásba szeretni, de nehéz helyzetben vannak, mivel egyáltalán nem érintkezhetnek. De Maddy életében először úgy érzi, él, és nem akarja magától eldobni ezt a nagyszerű érzést.


Olly apukája gyakran részeg és veri a feleségét. Maddy támaszt nyújt a fiúnak. Tovább nem tudok spoilermentesen írni, mert elrontanám az élményt. Csak pár szóban elmesélem a legfontosabbakat. Maddy kockáztat és hoz egy döntést, amivel együtt lehetnek Ollyval pár nap erejéig. A regénynek ezek a legszebb részei, imádtam olvasni őket. A vége felé már sejtettem, hogy van itt valami csavar, ami be is következett. Összességében tetszett a könyv és a lezárása is, ajánlom azoknak, akik egy gyors kikapcsolódásra várnak. Megéri elolvasni, júliusban pedig jön a filmes borítós gyönyörű kiadás is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése