2017. augusztus 23., szerda

Josh Malerman - A ​végzet tébolyult kereke - Edina kritikája

Szép szerdai napot kívánok mindenkinek! A Fumax kiadó lehetővé tette számomra A végzet tébolyult kereke című könyv elolvasását, amit a híres Josh Malermannak köszönhetünk. Ez volt a harmadik könyv, amit tőle olvastam és megmondom őszintén az összes regénye alatt féltem és teljesen átadtam magam a történetnek, úgy éreztem én is részese vagyok a felfedezéseknek és kalandoknak egyaránt. Kíváncsi voltam a Madarak a dobozban után tud-e még egy ilyen thriller könyv ennyire jó lenni, de be kell látnom, hogy nagyon megbabonázott. Addig olvastam, míg már a fájdalomtól potyogtak a könnyeim este 11-kor.

Alapadatok a könyvről:
Írta:  Josh Malerman
Címe: A végzet tébolyult kereke
Kiadta:  Fumax kiadó
Mikor?: 2017
Hány oldal?: 296
Fülszöveg: Philip ​Tonka hat hónap kóma után tér magához. Senki sem tudja, mi történhetett vele – ugyanis teste összes csontja összetört. Halottnak kellene lennie, mégis él. És napról napra egyre több derül ki arról, hogy mi is történt vele…

A Danes együttes – Detroit üdvöskéi – tagjai az 1950-es évek derekára kiégtek, és inspiráció hiányában képtelenek újabb slágert szállítani a közönségnek. Kétségbeejtő helyzetüknek az amerikai kormány egyik ügynöke vet véget, aki különös megbízással keresi fel őket. Egy afrikai sivatagba kellene elutazniuk, hogy felderítsék egy rejtélyes és állítólag rosszindulatú hang forrását. A frontember, Philip Tonka irányításával a Danes tagjai hátborzongató utazásra indulnak a perzselő sivatagon át – egy olyan utazásra, amely Tonkát egy borzalmas, sötét titok hálójába viszi.

Josh Malerman az elképesztő sikerű Madarak a dobozban szerzőjének meghökkentő új regénye a pszichológiai horror olyan mélységébe merészkedik, ahol semmit nem hihetsz el, amit hallasz.

„– Vannak dolgok, amelyek rosszabbak egy új fegyvernél (…). 
– Mint például? 
– Mint például az illető, aki megépíti.“

1950-es éveket írjuk, egy rock banda szemszögéből ismerjük meg a problémát, ami egy HANG. Senki nem tudja, hogy honnan jön, mi vagy ki adja ki és miért van az, hogy megőrülnek tőle. Malerman ismét az érzékszerveinkkel játszik, csak most a fülünkről és a hallásunkról van szó. Nem nagyon szeretném elárulni és lespoilerezni a történetet, úgyhogy csak egy kevés morzsát árulok el.


„A zavarodottság olyasmi, ami életed végéig veled marad.“

Philip Tonka a Danes tagja egy kórházi ágyon ébred ápolónője, Ellen mellet, aki szemszögéből látjuk a jelen eseményeit. Tonka visszaemlékezik a felfedezésükre és így tudhatunk meg egyre több és több titkot a különös hangról és a Namib sivatagról. Dr. Szands, aki egy pszichopata orvos nagyon különös szereplő, igazi ördög. Mindenre nagyon kíváncsi, ezért megtesz bármit, hogy Philip gyorsan meggyógyuljon és összeforrjon az összes eltört csontja. A romantika sem maradt ki a könyvből, egy lassan kialakuló szerelmi szálról is olvashatunk.


A regény beváltotta a hozzá fűzött pozitív reményeimet. Izgalmas, rejtélyes és hátborzongató történet. Aki szereti a vérfagyasztó dolgokat bátran ajánlom ezt a könyvet, és a kezdő zongoristáknak is, EGBDF  ;-)
Utolsó sorban még egyszer szeretném kinyilvánítani köszönetünket a Fumax kiadónak a regényekért, nagyon jól esett, hogy nekünk, szlovákiai kezdő blogosoknak is küldtek ilyen csodákat.


„Az orvos a hadsereg tagja. 
– És most – mondja – hadd magyarázzam el, miért valami hihetetlenül nehéz dologgal állunk szemben. – Philip még nem tudta teljesen szemügyre venni a helyiséget. A látómezője széle homályos. Mióta van itt? Hol van? De az orvos nem válaszol meg efféle kimondatlan kérdéseket. – Ha csak a csuklóját és a könyökét törte volna el, arra juthattunk volna, hogy elesett, és szerencsétlenül ért földet. De eltörte a humerusát, a radiusát és az ulnáját is; az orsócsonti dudorjait, a hollócsőrnyúlványait, a pörgéit és kezének mind a huszonhét csontját. – Elmosolyodik. A mosolya azt üzeni, hogy Philipnek is osztoznia illene a derűjében. – Nem várom el, hogy az emberi test minden csontjának nevét ismerje, Philip, de a lényeg, hogy nem csak a csuklóját és a könyökét törte el. Hanem szinte mindenét.“

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése