2018. január 25., csütörtök

Istók Anna - Éhes felhő a napot - Renike kritikája

Sziasztok! Ma egy számomra különleges könyvről olvashattok értékelést. Engem érhetett az a megtiszteltetés, hogy a borítótervemmel jelent meg ez a csodálatos történet. Büszke vagyok.

Alapadatok a könyvről:
Írta:  Istók Anna
Címe:  Éhes felhő a napot 
Kiadta:  Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Mikor?: 2017
Hány oldal?: 244
Fülszöveg: Nóra életében hatalmas törés volt; otthagyta az egyetemet, és két évig Londonban dolgozott pincérnőként. Ám most az apja infarktusa miatt haza kell térnie, szembenézni a múlttal, és egy fájó szerelem emlékével.
De mi történt pontosan a testvére, Zsóka halála körül?
Miért bukkan fel újra, és újra Csongor, a vonzó sógor?
Ha mélyek a sebek, akkor is van bűnbocsánat?
Míg Nóra lépésről-lépésre halad a múlt megismerésében, lassan kialakul benne az elképzelés a saját jövőjét illetően is: szenvedélyévé válik a főzés.
A zamatos, pikáns ételek megálmodása közepette Nóra érzelmei egyre magasabb lángon forrnak.
Vajon sikerül-e élete fő művét kifőznie:
a saját boldogságát?
Lélektani kaland és ínycsiklandozó gasztroregény a nehéz szerelem ösvényein járóknak.

Már az első pár oldal után tudtam, hogy én bizony szeretni fogom ezt a történetet. Sőt, már az első mondat után. Meséltem már nektek ezt korábban, hogy néha csak úgy megtalálnak a jó könyvek és én már az elején tudom, hogy mire is számíthatok. Itt is ez volt a helyzet.
Újra és újra megismétlődnek a dolgok.
(első mondat)
A könyv gyorsan olvasható, a stílusa magával ragadó, ha elkezded, nem nyugszol addig, amíg a végére nem érsz, mert az események pörögnek és hajt a kíváncsiság, hogy megtudd, mi is lesz a szereplők sorsa.
A történet főhőse Nóra, akit már az első pillanattól fogva megkedveltem. Azt már a fülszövegből megtudhatjuk, hogy a lány egy tragédia után elhagyta az országot és Angliában élt két évig.
Miután a lány az apja betegsége miatt hazajön, kénytelen rájönni, hogy nem futhat tovább a múltja elől. Rendbe kell tennie az életét.
A legnehezebb számára a találkozás a sógorával, Csongorral, akit azóta kerül, hogy Zsóka, a lány testvére meghalt. Persze most már nem kerülheti tovább és tiszta vizet kell öntenie a pohárba, mi is a helyzet kettejük között. Imádtam ezeket a részeket, mert Nóra számára fontos a férfi, és vele önmaga lehetett. Már csak az a kérdés, hogy meg tudnak-e birkózni a kínzó múlttal.


Minden fejezet külön élmény volt, mert az elején olvashattunk valami odaillő idézetet és naplóbejegyzéseket, amiről a könyv második felében rájövünk, hogy kinek a tollából is származnak. A fejezetcímek is nagyon találóak voltak, mindig valami olyan gasztronómia fogással, amellyel az adott fejezetben találkozhatunk.
Nóra nemcsak a sógora miatt vívódik, hanem a szülei miatt is. A lány nem azt az életet képzelte el magának, mint amit a családja. A lány testvére, Zsóka volt a "tökéletes" gyerek, Nóra a lázadó, és ezt a szülei nehezen tudják megemészteni. Nem is az apja, hanem inkább a lány anyja. Bevallom, ő volt az egyedüli szereplő, akit nem kedveltem meg túlzottan a regény olvasása közben, a többieket viszont a szívembe zártam.


Igazából nem szeretnék többet elárulni a könyvről, nem akarom lelőni a lényeget.
Mindenkinek ajánlom, aki olyan történetre vágyik, ami mélyen megérinti, ami után még napokig gondolkozik a szereplőkről.

A könyv megvásárolható: katt ide!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése