2020. február 23., vasárnap

Nyáry Luca - Vigyázat, ​törékeny!

Sziasztok! Egy tehetséges, fiatal szerző könyvéről szeretnék egy kicsit mesélni nektek. A könyv nehéz témákról szól, és pont emiatt tartom fontosnak, hogy minél több emberhez eljusson.

Alapadatok a könyvről:
Írta:  Nyáry Luca
Címe: Vigyázat, ​törékeny!
Kiadta: Menő könyvek
Mikor?: 2019
Hány oldal?: 412

Fülszöveg: A ​boldogságon nincsen lejárati dátum?
Zsófi tizenhat éves, a legjobb barátja a fülhallgatója, az érzelmek kikészítik és fogalma sincsen hogyan tovább. Az anyja halála óta hibás puzzle darabként tengődik, élete egy véget nem érő lejtő. Zsófi retteg attól, hogy mi várja az alján, éppen ezért úgy dönt, hogy nem is akarja megtudni és helyette inkább az életből kivezető utat választja. Ehhez azonban még el kell intéznie valamit: meg akarja magyarázni a húgának, hogy miért teszi ezt. Zsófi összeszedi életének minden olyan eseményét, amely ehhez a naphoz vezetett; félrecsúszott estéket, kísértő emlékeket és kisiklott barátságokat. Vajon törvényszerű egy ekkora tragédia után az összeroppanás, vagy elcsíphetők azok a pillanatok, amikor még van választás? A keserédes és realisztikusan durva jelentekben bővelkedő regény ezekre is választ keres.
Nyáry Luca első könyve kendőzetlenül mutatja be a depresszió legkeményebb arcait is. A Vigyázat, törékeny! nem csupán egy tehetséges fiatal szerző regénye, hanem korrajz és látlelet is, a szereplőké és a kamasz lété egyaránt. Rólad – Neked.

Rengeteg jót hallottam a könyvről. Azonnal felkeltette az érdeklődésemet, főleg az írónő kora miatt.  Ha valakinek ilyen fiatalon könyve jelenik meg, az tudhat valamit. Ezért megleptem magam születésnapomra a könyvvel. Nem bántam meg.

"A világ nem fog megváltozni, a problémáink nem tűnnek el és az élet nem lesz kevésbé nehéz, de ha igazán akarjuk, akkor lehetünk mi az a bizonyos jobb, a fény az alagút végén. Nyálasan hangzik, és talán az is, viszont ettől nem lesz kevésbé igaz."

Azt már a fülszövegből is megtudhattuk, hogy Zsófi véget akar vetni az életének. Mielőtt ezt megtenné, el akarja magyarázni a húgának, Jankának, miért is jutott erre a végzetes döntésre.
A könyv kezdése erős, és már az első pár oldal után kialakult bennem a rettegés, hogy mi is fog történni főszereplőnkkel.


A depresszió az egyik legcsúnyább betegség. Nem könnyű sem a betegnek, sem a családjának, a környezetének. Sajnos egyre több ember küzd vele. Sokan alábecsülik, vagy "divatbetegségnek" tartják, főleg a fiatalok körében. De ez nincs így. A depresszió lelket és embert próbáló állapot, ahonnan elég nehéz meglátni az élet szép oldalát.
Zsófi is így van ezzel. A lány elvesztette az anyukáját, azóta folyamatosan maga alatt van, nem találja a helyét. Állandóan rossz a kedve, nem tud szabadulni az ürességtől. Egy idő után már nem is próbál.

"Én teljesen elhittem, és talán most is elhiszem, hogy a legtöbb ember csak abból tanul, ha megég."

Fokozatosan bepillantást nyerünk Zsófi életébe. A lány mindenről beszámol a húgának írt leveleiben.
A történet fontos része Zsófi baráti köre. Vannak a régi, gyerekkori barátai, és az iskolai barátnői. A két baráti körből a legjobban Bence és Noémi karaktere fogott meg.
A Noémi szál kifejezetten kedvenc volt számomra. Persze, ezt most spoilermentesen nehezen tudnám kifejteni, ezért nem is fogom. Aki olvasta a könyvet, az úgyis tudni fogja, mire gondolok.
A könyv tele van olyan pillanatokkal, amik bemutatják a mai fiatalok problémáit. Zsófi hibából hibába esik, olyan dolgokat tesz, amik csak a fájdalma részleges elmúlását segítik, de tartós sosem lesz ez a hatás.
A könyv vége felé már a könnyeim is megérkeztek, pedig, mint azt már többször is megemlítettem a blogon, ez nálam ritka. Ebből is látszik, milyen szépen fel volt építve a történet, milyen fontosak lettek számomra a szereplők.
Az utolsó lapokat már félve olvastam el. Tökéletes befejezést kapott a történet.
És most már kijelenthetem, hogy ebben a témában ez a könyv volt az, ami a leghitelesebben át tudta adni, mi is zajlik le egy depressziós fiatal lányban. Milyen együtt lenni a fájdalommal és kilátástalansággal.


Ha fiatal vagy, azért olvasd el a könyvet, ha idősebb, azért. A lényeg, hogy elolvasd. Mert ezt a történetet kár lenne kihagyni. Sok mindent lehet tanulni belőle.
Remélem, hogy ti is kedvet kaptatok hozzá.
Luca engem már meggyőzött, kíváncsian várom további könyveit
A könyvet itt tudod megvásárolni: katt és katt(Szlovákia).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése