2018. június 26., kedd

Belinda Bauer - A ​19-es holttest - Edina kritikája

Sziasztok! Belinda Bauer A 19-es holttest című könyvéről olvashattok most a kritikámban. Ezúton is szeretném még egyszer megköszönni a Lettero kiadónak, hogy támogatta blogunkat két könyvvel. A másik regényről is lehet majd olvasni nemsokára. De vágjunk is bele a történetbe, már nem szó szerint, isten ments, azt megtette helyettünk Patric Fort.

Alapadatok a könyvről:
Írta:  Belinda Bauer
Címe: A ​19-es holttest
Kiadta:  Lettero
Mikor?: 2017
Hány oldal?: 408
Fülszöveg: Zseniális.
Megszállott.
Magányos.
Patrick Fort szélsőségesen zárkózott, briliánsan okos és Asperger szindrómás. Gyerekkora óta megszállottan kutatja, hol a határ élő és holt között.
Amikor Patrick orvostanhallgató lesz, csak ő veszi észre, hogy a boncolási gyakorlatra megkapott holttesttel valami nem stimmel. Szerinte kizárt, hogy a halált betegség okozta volna. Sőt, mintha az elhunyt fontos titkot szeretne üzenni.
Miután Patrick módszeresen nyomozni kezd, a kérdések egyre sokasodnak. Vajon lesz ideje megfejteni a 19-es holttest rejtélyét, mielőtt őt is örökre elhallgattatják?
Az utóbbi évek egyik legokosabb, egyszerre bizarr és mélyen emberi pszichothrillere.
„A történetszövés magasiskolája.” The New York Times
„Belinda Bauer a thrillerek királynője.” Sunday Times
„Mesterfogás ínyenc krimirajongóknak” Evening Standard
„Bauer egyedi hangú krimiíró… utcahosszal jár a többiek előtt.” The Independen​

Meghalni nem olyan könnyű, mint a moziban.
Belső szervek eltávolítása, bordaívek, szegycsont, szív. Y bemetszés, koponya, szívroham. Fűrész, szike, gumikesztyű. Igen, mindenki jól tippel, ez egy igazi boncolás, amit orvostan-hallgatók végeznek.


Valami oknál fogva nincs nyugtom, mióta befejeztem és visszatettem a polcra. Mindig motoszkál valami az agyamban, olyan megmagyarázhatatlan gondolat. Tényleg megszállott és kiismerhetetlen thriller. Mondhatni, hogy elég közel áll hozzám ez a könyv, mert nővér vagyok és sok mindenben volt már részem a kórházban, ezért is tetszett meg nekem, na meg ez a csodálatos borító, a maga egyszerűségével nálam mindent vitt.


A könyv nagyon remekül van felépítve, több szemszögből is olvashatjuk. A főszereplő Patric Fort, aki Asperger-szindrómás. Nagy érdeklődést fordít a halottakra és a halál utáni dolgokra. Úgy dönt, bejelentkezik az orvosi karra anatómiát tanulni és a boncolásra olyan szenvedéllyel jár, mint más a barátnőjéhez. Utálja ha hozzá szólnak vagy, ha valaki megérinti, ő a saját kis világában él. Az apja halála még rátett egy lapáttal erre az egészre és nagyon kíváncsi, hogy mi is történhetett úgy isten igazából azon a napon. Édesanyjával is megromlott a kapcsolatuk, mert nem tudja elfogadni Patricot. Megszállottan kutat már gyermekkora óta, és az egyetemre való bejutását is betegségének köszönheti, amire ő büszke. Tudja, hogy neki ott a helye.

„Szerette a könyveket. Az a gondolat, hogy valaki nem képes maga olvasni, borzasztónak tűnt.“

Másik szereplőnk Sam, aki egy súlyos autóbaleset miatt kómában fekszik a neurológiai osztályon és nem is annyira öntudatlan, mint azt sokan gondolják, nagyon szeretne vissza térni, hogy közöljön egy fontos dolgot. Itt jön a képbe Tracy Evans, egy utálatos, nemtörődöm nővér. Senki nem csípi és az aljas tervét szeretné csak megvalósítani, el akarja csábítani az egyik kómában fekvő beteg férjét. Mindent megtesz azért, hogy elérje a céljait.


Közben kibontakozik előttünk Patric, eljár a boncolásra, az Nr.19 az ő alanya. Az a feladatuk, hogy mindegyik hallgatónak meg kell állapítani a halál okát. A boncolás során különös dologra bukkannak, ami után már nyilván való, hogy ez a holttest nem természetes halált halt. De akkor itt valaki hibázott, az a kérdés, hogy véletlenül vagy szándékosan? Meg akart Nr.19 halni? Vagy tényleg a szíve mondta fel a szolgálatot, mint ahogy a kórlapba írták? És miért pont szívroham? Sok minden másról árulkodik.

„– Vannak a halálnál rosszabb dolgok is. 
– Tényleg? – kérdezte Meg. 
– Naná. A rossz élet az rosszabb.“

Patric nagyon jó fej gyerek, igaz soha nem tudja mit miért, ezért néha még az éjszaka közepén is képes felhívni anyját. Bár ő nem sok érdeklődést mutat, mindig is szerette volna megváltoztatni egyetlen fiát.

„Vannak rejtélyek, amelyeket meg lehet oldani, és vannak olyanok, amelyeket nem.“

Nagyon pörgős könyv, ha egyszer elkezded nem bírod letenni. Mindig muszáj elolvasni a következő oldalt. Néha elborzaszt, megijeszt, izgat és felzaklat. Ilyen egy igazi jó thriller, na és persze szórakoztat. Szerintem, aki bírja idegekkel ne habozzon!
A könyv megvásárolható: itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése