2017. július 10., hétfő

Csendes Nóra - Zápor utca - Renike kritikája

Szép hétfőt mindenkinek! Tavaly jelent meg Csendes Nóra könyve, a Zápor utca. Már a borítótervező pályázat alatt felkeltette az érdeklődésem, mert Nóra fiatal kora ellenére megnyerte az Aranymosás Irodalmi Pályázatot, ami nem kis dolognak számít. Tudtam tehát, hogy nagyon tehetséges lehet az írónő. Kíváncsi voltam a történetre, de sajnos nem volt lehetőségem megvenni a könyvet. Szerencsére Edina is el akarta olvasni és miután megvette, kölcsönadta nekem. Megérte kivárni, csodálatos könyvecske volt.

Alapadatok a könyvről:
Írta:  Csendes Nóra
Címe: Zápor utca
Kiadta:  Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Mikor?: 2016
Hány oldal?: 382
Fülszöveg: Kockáztatnál ​a szerelemért?
Két történet – két tizennyolc éves lányról.
Ötven év választja el őket egymástól, és az életük nem is lehetne különbözőbb, mégis összeköti őket valami.
Bogi félénk gimnazista, Gergő pedig igazi vagány, aki több lányt bolondított már magába, mint amennyit meg tudna számolni. De mikor a szülők baráti nyaralása egy fedél alá kényszeríti őket, Bogi meglátja a kemény külső mögött az érzékeny művészt, aki a színpadra lépve álomszerű játékával önti dallamokba a benne lakozó fájdalmat.
Vajon lehet szerelem ennyire különböző emberek között?
Gergő különleges ajánlatot kap, és Boginak döntenie kell.
Egy kemény korszak sötét éveiben, az alföldi táj varázslatos ege alatt egymásra talál két fiatal. Amikor mindkettőjüket Budapestre küldi a családja, a lány azt hiszi, végre boldogok lehetnek együtt. De a fiú többre vágyik, kiútra… és a lány kegyetlen válaszút elé kerül.
Ki ez a lány, és hogyan fonódik össze a sorsa Bogi életével?
A regény a IV. Aranymosás Irodalmi Válogató nyertes műve. Az író a tizennyolc évével a kiadó legfiatalabb szerzője.
Megfordulhat az élet egyetlen pillanaton?
Kövesd a szíved!

A könyv olvasása közben zuhogott az eső, úgyhogy megvolt a tökéletes hangulat. Nem viccelek, egy nap négyszer is elkezdett szakadni az eső. És most is, miközben ezt az értékelést írom, szintén esik.
Mint az a fülszövegből már kiderült, két fiatal lány a főszereplője a történetnek, akiknek megismerhetjük az életét közelebbről is. Az érdekesség az, hogy míg az egyik lány, Bogi a jelenben él, és naplóbejegyzésekben meséli el a mindennapjait, a másik ötven éve volt fiatal, és levelekből tudhatjuk meg, milyen volt az élete tizennyolc évesen.

"Vannak emberek, akik olyanok, mint a szél. Nem tudod irányítani őket, csak behunyni a szemed, ha a szellő végigsimít az arcodon, és elfogadni, hogy tovább fúj."

Bogi a nyári szünetet egy tíz napos kirándulással kezdi, amin családjával és még két másik családdal együtt vesznek részt egy nyaralóban. A lány most fejezte be a középiskolát, és ősszel már Budapesten folytatja tovább a tanulmányait. A nyaralóban Bogi megismeri Gergőt, akivel összebarátkozik, majd szerelmes lesz belé. A fiú tehetséges zenész, hegedül egy feltörekvő bandában. Tehát a jelenben játszódó történetben Gergő és Bogi kapcsolatát követhetjük nyomon.


A múltban játszódó részek főszereplőjének nem fogom lelőni a nevét, gyertek rá majd ti magatok. Szóval az ötvenes években volt egy fiatal lány, aki szerelmes lett. A lány egy falun lakott, varrónőnek tanult, mert másra nem volt lehetősége, csak ezt engedhette meg magának a család. Egy napon a lány megismeri Sámuelt, akibe szép lassan beleszeret. Igen ám, de ezt nem úgy kell elképzelni, mint a mostani kapcsolatokat, hogy "pislogsz kettőt és már együtt vannak" a szerelmesek. Ebben a korban más szabályok uralkodtak. Egy fiatal lány nem beszélhetett csak úgy egy fiatal férfival, mert akkor szégyent hozott volna a családra, nem beszélve arról, hogy mennyire szeretnek az emberek buta pletykákat terjeszteni a másikról. A lány csak titokban találkozgatott Sámuellel, vagyis Samuval, de nekik mindent megértek ezek a lopott percek. Nagyon tetszett, ahogy az írónő leírta a falusi életet, szerintem rendkívül hitelesre sikeredett, imádtam ezeket a részeket olvasni.


Megismerjük az ötvenes évekbeli Magyarországot, ahol nem volt könnyű az élet. A lány családja szegény volt, és mivel nem tudták volna tovább eltartani, a lány Budapestre költözik a rokonaihoz és dolgozni kezd.


Minden fokozatosan kibontakozik előttünk, a múltban szereplő lány élete és Bogié is. Valamilyen kapcsolatban állnak egymással, és bevallom, én végig másra tippeltem a lány kilétét illetően. De kellemes meglepetés volt és nekem a vége is tetszett. Szerintem ezt a regényt nem lehetett volna másképp befejezni, így tökéletes.


Mindenkinek ajánlom, aki egy gyönyörűen megírt történetet szeretne olvasni, mert ez a könyv olyan. Picit eszembe juttatta a kedvenc könyvem hangulatát, a Gordonkát. Ez egy hatalmas jó pont. Kíváncsian várom Nóra többi kötetét is.

2 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy elolvastad, most nekem is kedvem támadt újraolvasni. Ugye, hogy a vége pont így jó? Az egyik kedvencem <3 :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez pont tökéletes lezárás. :D Nekem is nagyon tetszett. :D ♥

      Törlés